Melodia preferată, imnul național
Pur și simplu s-a întâmplat să ajungă la canotaj. Se afla la ora de educație fizică și antrenoarea Elena Iacob, de la Clubul Sportiv Botoșani, a venit într-o selecție. Nu prea avea parametri, dar a fost ochită imediat. „Știam ce înseamnă canotajul, văzusem la televizor că este pe apă, că sunt bărcile lungi, ascuțite, dar nu aveam habar ce se ascunde în spatele lor”, spune Geta. La 15 ani a ajuns în București, iar la 24 a ajuns la prima Olimpiadă. Două medalii de aur la Sydney, tot atâtea la Atena, au adus-o în topul celor mai valoroase sportive ale României. Melodia preferată: imnul național. Ce simte la finele unei curse? „Rămâi cu spatele, mâinile și picioarele blocate, capul îți vâjâie, simți că-ți crapă. Nu mai ai aer. Victoria le face însă pe toate mai ușoare”.
Cu puțin timp înainte de JO, Georgeta Andrunache s-a accidentat la încheietura mâinii drepte atât de serios, încât vreo săptămână nu a făcut antrenamente. Atelă de fier la mâna dreapta. Recuperarea a mers însă foarte bine, iar mâna și-a protejat-o în timpul concursului cu o mănușă specială. Aceasta a avut pe partea interioară o atelă de fier. „Am venit din țară cu o mănușă cu plastic în interior, dar s-a rupt la antrenament. Acum, important este că nu mă mai doare atât de tare”, a declarat Andrunache. Împreună cu Susanu ar fi sărbătorit victoria de ieri, dar nu și-au permis. „Aș fi băut o bere rece, dar nu pot. Mâine (n.r. – azi) mai am o cursă importantă și abia după aceea voi sărbători”, a mărturisit Geta. Imediat după cursă, celelalte componente ale ambarcațiunii de 8 plus 1, care au văzut cursa la televizor, în Satul Olimpic, le-au sunat să le transmită felicitări.
Primul model, Neil Armstrong
Viorica Susanu (3 de ani) a început canotajul destul de târziu, la 17 ani. Și-a încercat mai întâi șansa la handbal, atletism, baschet și volei. Antrenorul Nicolae Gioga a fost cel care a descoperit-o în urma unei selecții programate la Galați. Fiind o persoană specială, primul ei model a fost unul cu adevărat special. „Primul meu model a fost americanul Neil Armstrong, pentru că a fost primul om care a ajuns pe Lună. A fost primul în ceva, ceea ce mi-am dorit și eu să fiu”, a declarat Suzi. Interesant este că dacă punem cap la cap kilometrii făcuți de Susanu zilnic la antrenamente, pe apă sau pe simulator, timp de 16 ani, ar ieși aproape distanța de la Pământ la Lună. „40 de kilometri pe zi, timp de 11 luni. Înseamnă ceva. Succesul nostru este munca”, spune deja cvadrupla campioană olimpică.
„Luăm aur și la 8 plus 1”
Victoria de ieri este una de moral și pentru echipajul de 8 plus 1 al României, din care fac parte și campioanele de la două rame fără cârmaci. „Eu mi-am propus două medalii de aur atunci când am început pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Beijing. Evident, mâine (n.r. – azi) trebuie să mai câștigăm și la 8 plus 1. Sper ca victoria noastră să le motiveze și pe celelalte colege. După cum ne-am pregătit anul acesta și după cum a mers barca până acum suntem favorite”, a declarat Susanu. 100 de mii de euro este suma cu care COSR le va recompensa pe fiecare din cele două campioane: Georgeta Andrunache (stânga) și Viorica Susanu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER